Page 23 - İngiliz Kültür Koleji Ortaokulu e-Dergisi: SİHİRLİ PAPİRÜS
P. 23

İNGİLİZ KÜLTÜR
                                                                                                              KOLEJLERİ


             nadolu,  yüzyıllardır  ye-  Aklıma gelen bir diğer lezzet
         Amek kültürünün akla ilk   ise beytidir. Beyti, kıyma veya
        gelen  mekânlarından  biridir.  kuzu  etinden  yapılan;  şiş  ile
        Anadolu, yöresel lezzetlerin de   ızgarada pişirilen bir yemek
        başkentidir  denilebilir.  Anado-  türüdür.  Lavaşa sarılı bir şe-
        lu’nun  zenginlikleri  arasında  kilde, üzerine domates sosu
        Türk mutfağının çok önemli bir   ve yoğurt ilave edilerek servis
        yeri vardır. Ben de bu yazımda   edilen bir  Türk yemeğidir.  Bey-
        Türk mutfağına özgü yiyecek-  ti  tutkunları,  bu  lezzeti  hiçbir
        lerden bahsetmek istiyorum.  lezzete değişmezler.
        İlk olarak Adana’ya özgü,  “zırh”   Şimdi sırada döner var.  Dö-
        adı verilen satıra benzer bir   ner, çoğu kişinin sevdiği bir
        bıçakla elde kıyılan etten yapı-  yemektir. İçyağı ve yöresel ba-
        lan  Adana  kebap  geldi  aklıma.   haratlarla  iyice  terbiyelenmiş
        Türk  mutfağında  bir  kebap  ve dövülmüş et parçalarının,   ekmek banmak bir gelenektir.
        olarak tüketilir ve muazzam   bir şişin üzerine geçirilip dik
                                    bir şekilde asılmasının ardın-  Anadolu’nun  yörelere  göre
                                    dan  odun  ateşi  karşısında  pişi-  farklılık gösteren bir diğer ye-
                                    rilmesiyle yapılır. Döner,  Türk   meği keşkektir. Genellikle dü-
                                    mutfağına özgü bir yemektir.   ğün ve bayramlarda yapılır.
                                    Dönerin Osmanlı İmparatorlu-
                                    ğu’ndan kalma bir yemek oldu-
                                    ğu söyleniyor.



                                                                                             vip sevmediğini merak ediyo-
                                                                                             rum doğrusu.
                                                                                             Son olarak konuyu tatlıya bağ-
                                                                                             layarak  baklavadan  bahset-
        bir lezzete sahiptir. Bu lezzetli                       Yarma, buğday ve etten yapı-  mek istiyorum. Bu tatlı, ince
        yemeği Adana ve çevresinde                              lan geleneksel bir yemektir.   yufkaların kat kat tepsiye dö-
        olduğu kadar  Türkiye’nin diğer                         Ege yöresinde oldukça yaygın-  şenmesi ve yufkaların arasına
        illerinde de tatmak mümkün-                             dır.                         ceviz, Antep fıstığı, fındık gibi
        dür.                                                                                 iç malzemelerin eklenmesiyle
                                                                Yaprak sarması ya da yaprak
        Bir diğer önemli lezzet lahma-  Şimdi  sıra  en  özel  yemekler-  dolması, bulgur ya da pirinç
        cundur.  Lahmacun,   açılmış  den biri olan içli köfteye geldi.     başta olmak üzere çeşitli iç
        hamurun üzerine kıyma, sa-  Bulgurun hamur hâline getiri-  malzemeler  kullanılarak  yapı-
        rımsak, soğan ve çeşitli baha-  lerek içinin doldurulması sure-  lan efsane bir yemektir.  Sıcak
        ratların da eklenmesiyle taş   tiyle yapılan, Orta Doğu mutfa-  ya da soğuk olarak tüketilebi-
        fırında pişirilen bir yemektir.   ğında  da yer aldığı söylenen bu   lir. Anne eli değmesi önemlidir.
        Şanlıurfa’da  soğanlı,  Gazian-  yemek; bazı yörelerde  “dolgulu
        tep’te  sarımsaklı,  Adıyaman  köfte” olarak adlandırılıyor. İçli
        ve Kahramanmaraş’ta ise hem   köfte, haşlama veya kızartma
        sarımsak hem de soğanlı ola-  yöntemiyle  pişirilerek  servis
        rak tüketildiği görüşü yaygın-  edilir. Lezzetinin güzelliği tar-
        dır.  Harika bir yemektir.  tışmaya kapalıdır.

                                                                                             elde edilir. Üzerine de şeker
                                                                                             şerbeti dökülür. Hem yumu-
                                                                                             şak hem çıtır bir hamur tatlısı
                                                                                             olan baklava, bayramların da
                                                                                             bir  numaralı  tatlısıdır.  Gazi-
                                                                                             antep ili, baklavanın başkenti
                                                                                             sayılıyor.  Tatlı seven herkesin
                                                                Bamya yemeği; sevenin çok
                                                                sevdiği,  sevmeyenin  de  hiç  baklavayı tattığına eminim.
                                    O  bir klasik.  “Kuru fasulye”  Türk   sevmediği bir yemektir. Ebe-  Türk  mutfağı,  daha  nice  lez-
                                    mutfağının ana yemeğidir. Ge-  gümecigiller  familyasından  ılık   zetlerle yüklü bir gemidir. Bu
                                    nellikle pilavla yenir.  Yanında   iklimlerde yetişen bir yıllık bitki   gemiden bazı lezzetleri size
                                    çiğ soğan, turşu ve acı biber tü-  türüdür bamya. Çok faydalı bir   tanıtmaya  çalıştım.  Herkesin
                                    ketilir.  Yemeğe tercihen sebze   bitkidir.  Etli  veya  etsiz  olarak   de  iştahı  kabardı.  Yaşasın  Türk
                                    veya et de eklenebilir. Suyuna   pişirilir.  Sizlerin  bu  yemeği  se-  mutfağı!


                                                                                                                       23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28