Page 23 - İngiliz Kültür Koleji Ortaokulu e-Dergisi: SİHİRLİ PAPİRÜS
P. 23
İNGİLİZ KÜLTÜR
KOLEJLERİ
nadolu, yüzyıllardır ye- Aklıma gelen bir diğer lezzet
Amek kültürünün akla ilk ise beytidir. Beyti, kıyma veya
gelen mekânlarından biridir. kuzu etinden yapılan; şiş ile
Anadolu, yöresel lezzetlerin de ızgarada pişirilen bir yemek
başkentidir denilebilir. Anado- türüdür. Lavaşa sarılı bir şe-
lu’nun zenginlikleri arasında kilde, üzerine domates sosu
Türk mutfağının çok önemli bir ve yoğurt ilave edilerek servis
yeri vardır. Ben de bu yazımda edilen bir Türk yemeğidir. Bey-
Türk mutfağına özgü yiyecek- ti tutkunları, bu lezzeti hiçbir
lerden bahsetmek istiyorum. lezzete değişmezler.
İlk olarak Adana’ya özgü, “zırh” Şimdi sırada döner var. Dö-
adı verilen satıra benzer bir ner, çoğu kişinin sevdiği bir
bıçakla elde kıyılan etten yapı- yemektir. İçyağı ve yöresel ba-
lan Adana kebap geldi aklıma. haratlarla iyice terbiyelenmiş
Türk mutfağında bir kebap ve dövülmüş et parçalarının, ekmek banmak bir gelenektir.
olarak tüketilir ve muazzam bir şişin üzerine geçirilip dik
bir şekilde asılmasının ardın- Anadolu’nun yörelere göre
dan odun ateşi karşısında pişi- farklılık gösteren bir diğer ye-
rilmesiyle yapılır. Döner, Türk meği keşkektir. Genellikle dü-
mutfağına özgü bir yemektir. ğün ve bayramlarda yapılır.
Dönerin Osmanlı İmparatorlu-
ğu’ndan kalma bir yemek oldu-
ğu söyleniyor.
vip sevmediğini merak ediyo-
rum doğrusu.
Son olarak konuyu tatlıya bağ-
layarak baklavadan bahset-
bir lezzete sahiptir. Bu lezzetli Yarma, buğday ve etten yapı- mek istiyorum. Bu tatlı, ince
yemeği Adana ve çevresinde lan geleneksel bir yemektir. yufkaların kat kat tepsiye dö-
olduğu kadar Türkiye’nin diğer Ege yöresinde oldukça yaygın- şenmesi ve yufkaların arasına
illerinde de tatmak mümkün- dır. ceviz, Antep fıstığı, fındık gibi
dür. iç malzemelerin eklenmesiyle
Yaprak sarması ya da yaprak
Bir diğer önemli lezzet lahma- Şimdi sıra en özel yemekler- dolması, bulgur ya da pirinç
cundur. Lahmacun, açılmış den biri olan içli köfteye geldi. başta olmak üzere çeşitli iç
hamurun üzerine kıyma, sa- Bulgurun hamur hâline getiri- malzemeler kullanılarak yapı-
rımsak, soğan ve çeşitli baha- lerek içinin doldurulması sure- lan efsane bir yemektir. Sıcak
ratların da eklenmesiyle taş tiyle yapılan, Orta Doğu mutfa- ya da soğuk olarak tüketilebi-
fırında pişirilen bir yemektir. ğında da yer aldığı söylenen bu lir. Anne eli değmesi önemlidir.
Şanlıurfa’da soğanlı, Gazian- yemek; bazı yörelerde “dolgulu
tep’te sarımsaklı, Adıyaman köfte” olarak adlandırılıyor. İçli
ve Kahramanmaraş’ta ise hem köfte, haşlama veya kızartma
sarımsak hem de soğanlı ola- yöntemiyle pişirilerek servis
rak tüketildiği görüşü yaygın- edilir. Lezzetinin güzelliği tar-
dır. Harika bir yemektir. tışmaya kapalıdır.
elde edilir. Üzerine de şeker
şerbeti dökülür. Hem yumu-
şak hem çıtır bir hamur tatlısı
olan baklava, bayramların da
bir numaralı tatlısıdır. Gazi-
antep ili, baklavanın başkenti
sayılıyor. Tatlı seven herkesin
Bamya yemeği; sevenin çok
sevdiği, sevmeyenin de hiç baklavayı tattığına eminim.
O bir klasik. “Kuru fasulye” Türk sevmediği bir yemektir. Ebe- Türk mutfağı, daha nice lez-
mutfağının ana yemeğidir. Ge- gümecigiller familyasından ılık zetlerle yüklü bir gemidir. Bu
nellikle pilavla yenir. Yanında iklimlerde yetişen bir yıllık bitki gemiden bazı lezzetleri size
çiğ soğan, turşu ve acı biber tü- türüdür bamya. Çok faydalı bir tanıtmaya çalıştım. Herkesin
ketilir. Yemeğe tercihen sebze bitkidir. Etli veya etsiz olarak de iştahı kabardı. Yaşasın Türk
veya et de eklenebilir. Suyuna pişirilir. Sizlerin bu yemeği se- mutfağı!
23